24 April, 2013

Selembar Bulu Mata Sebagai Penyelamat..

Oleh: Abdurrahman Arroisi

DIRIWAYATKAN pada hari pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Dia dituduh bersalah, menyia-nyiakan umurnya di dunia dengan berbuat maksiat. Tetapi dia menafikan dan membantah. “Tidak! demi langit dan bumi sesungguhnya itu tidak benar. Saya tidak melakukan semua itu.” “Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul-betul telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa,” jawab malaikat. Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan dan ke segenap penjuru. Tetapi anehnya, dia tidak menjumpai seorang saksi pun yang berada di situ. Hanya dia sendirian. Maka dia pun menyanggah, “Manakah saksi-saksi yang kau maksudkan? Di sini tidak ada sesiapa kecuali aku dan suaramu.”


“Inilah saksi-saksi itu,” ujar malaikat. Tiba-tiba mata mula berbicara, “Saya yang memandang.” Disusuli oleh telinga, “Saya yang mendengar.” Hidung pun tidak ketinggalan, “Saya yang membau.” Bibir mengaku, ”Saya yang merayu.” Lidah menambah, “Saya yang merasa.” Tangan meneruskan, “Saya yang meraba.” Kaki menyusul, “Saya yang diguna lari apabila dikejar.” “Nah kalau kubiarkan, seluruh anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu itu”, ujar malaikat. Orang tersebut tidak dapat mempertahankan sanggahannya lagi. Dia berputus asa dan amat berdukacita, sebab sekejap lagi dia bakal dihumban ke dalam neraka jahanam. Padahal, rasa-rasanya dia telah terbebas daripada tuduhan dosa itu.

Tatkala dia sedang dilanda kesedihan yang amat sangat itu, sekonyong-konyong terdengar suara yang amat lembut daripada selembar bulu matanya: “Saya pun ingin juga mengangkat sumpah sebagai saksi.” “Silakan”, kata malaikat. “Terus terang sahaja, menjelang ajalnya, pada suatu tengah malam yang sunyi dan hening, aku pernah dibasahinya dengan air mata ketika dia sedang menangis menyesali perbuatan buruknya. Bukankah Nabinya pernah berjanji, bahawa apabila ada seorang hamba kemudian bertaubat, walaupun selembar bulu matanya saja yang dibasahi oleh air matanya, namun sudah diharamkan dirinya daripada ancaman api neraka? Maka saya, selembar bulu matanya, berani tampil sebagai saksi bahawa dia telah melakukan taubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan.”

Lantaran dengan kesaksian selembar bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan daripada neraka dan dihantarkan ke surga. Sampai terdengar suara bergaung kepada para penghuni surga: “Lihatlah, hamba Tuhan ini masuk syurga kerana pertolongan selembar bulu mata.” “Dan jangan kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir,” (QS. Yusuf: 87).

Sumber: Islam Pos

Diterjemah dan disunting oleh Mybabah.


 
Satu cerita yang boleh menjadi iktibar kepada kita semua...

No comments:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...