19 January, 2013

Sejarah Berulang: Penyanyi Perancis Temui Islam…

Dahulu Melanie Georgiades, 32 adalah seorang penyanyi rap terkenal di Perancis. Kehidupan yang penuh sosial, arak dan penyalahgunaan dadah merupakan perkara lumrah.

Kini, keterampilan beliau berbeza setelah memeluk agama Islam. Beliau memilih imej berhijab dan meninggalkan segala amalan maksiat yang dilakukan oleh kelompok manusia bernama artis.


Penyanyi yang dikenali sebagai Diam ini mula berjinak-jinak dengan profesion sebagai seorang artis sejak berumur 19 tahun.

Dia mengucap dua kalimah syahadah setelah mendengar alunan bacaan al-Quran daripada seorang rakannya yang beragama Islam. Sumber maklumat di sini.

Peristiwa ini mengingatkan Mybabah kepada kisah sejarah popular tentang pengislaman Sayidina Umar al-Khattab yang mendengar bacaan ayat suci al-Qur’an daripada Khabbab bin Art yang ketika itu sedang mengajarkan al-Quran kepada adiknya Fatimah. Peristiwa itu telah membuka pintu hati Umar a.s. untuk menerima Islam.

Oleh itu, dapatkanlah keberkatan al-Quran dengan banyak membacanya di rumah, di pejabat, di dalam kenderaan atau di mana-mana sahaja tempat yang sesuai.

Semoga kita menjadi pencinta dan pengamal inti pati al-Quran sehingga akhir hayat.



Alhamdulillah...

Read more...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...