27 February, 2010

Aku Pemburu Jin 9: Betulkan Salah Faham...Jin (termasuk syaitan) adalah ciptaan Allah. Jin terbahagi kepada dua golongan. Ada dalam kalangan mereka yang Islam, baik budi pekertinya (seperti Abdul Hakim, walaupun garang), istikamah dalam melakukan kebaikan dan sebahagian yang lain, ada yang bodoh dan lalai, ingkar kepada perintah Allah dan melampau-lampau kedegilannya.


"Dan sesungguhnya antara kami ada orang-orang yang solih, dan antara kami ada (pula) yang tidak demikian halnya. Adalah kami menempuh jalan yang berbeza-beza" (al-Jin: ayat 11).

Lihat ayat ini pula...

"Dan sesungguhnya antara kami ada orang-orang yang taat dan ada (pula) orang-orang yang menyimpang daripada kebenaran. Barang siapa yang taat, maka mereka itu benar-benar telah memilih jalan yang lurus. Adapun orang-orang yang menyimpang daripada kebenaran, maka mereka menjadi kayu api bagi neraka jahanam" (al-Jin: ayat 14-15).

Nota: Ayat-ayat di atas jelas menolak fahaman songsang segelintir kita yang mengatakan sebaik-baik jin adalah sejahat-sejahat manusia.

Terdapat salah faham lagi...
Ada pula yang mengatakan bahawa iblis (syaitan) asal usulnya daripada malaikat, terbuang ke dunia akibat keingkarannya kepada Allah. Cuba lihat ayat yang berikut...Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada para malaikat: "Sujudlah kamu kepada Adam , maka sujudlah mereka kecuali Iblis. Dia adalah daripada golongan jin, maka ia mendurhakai perintah Tuhannya. Patutkah kamu mengambil dia dan turanan-turunannya sebagai pemimpin selain daripada-Ku, sedang mereka adalah musuhmu? Amat buruklah iblis itu sebagai pengganti (dari Allah) bagi orang-orang yang zalim (al-Kahfi: ayat 50).

Adakah Iblis mendahului kita memasuki syurga?

"Hai Adam! tinggallah engkau dan isterimu di Jannah serta makanlah oleh kamu berdua apa-apa yang disukai, tetapi janganlah kamu mendekati Syajaratu, karena kamu akan termasuk golongan mereka yang zalim" (al-'Araf: ayat 19).

"Lalu keduanya digelincirkan oleh syaitan dari Jannah itu dan dikeluarkan daripada keadaan semula dan Kami berfirman:"Turunlah kamu! Sebahagian kamu menjadi musuh bagi yang lain, dan bagi kamu ada tempat kediaman di bumi, dan kesenangan hidup sampai waktu yang ditentukan" (al-Baqarah: ayat 36)

Bagaimana syaitan boleh berada di sana, sedangkan syurga adalah bebas daripada perbuatan dan perkataan yang sia-sia...

"Di sana mereka tidak mendengar perkataan yang sia-sia, mahupun perkataan dusta" (an-Naziat: ayat 35)

"Mereka tidak mendengar perkataan yang tidak berguna di dalam surga, kecuali ucapan salam. Bagi mereka mereka rezekinya di surga itu tiap-tiap pagi dan petang" (Maryam: ayat : 62)

Mereka tidak akan mendengar dalam syurga itu perkataan yang sia-sia dan tiada pula sesuatu yang menyebabkan dosa, mereka hanya mendengar ucapan: " Selamat! Selamat! " (daripada satu kepada yang lain) (al-Waaqi'ah: ayat 25 dan 26)

Penghuni syurga akan tinggal kekal di dalamnya.

"Adapun orang-orang yang putih berseri mukanya, maka mereka berada dalam rahmat Allah (surga); mereka kekal di dalamnya" (Ali 'Imran: ayat 107)

Tetapi, Nabi Adam a.s. diperintah turun dari Jannah.

Kami berfirman: "Turunlah kamu dari jannah itu! Kemudian jika datang petunjuk-Ku kepadamu, maka barang siapa yang mengikuti petunjuk-Ku, niscaya tidak ada kekhawatiran atas mereka, dan tidak (pula) mereka bersedih hati" (al-Baqarah:38).

Syurga adalah tempat yang penuh kenikmatan dan tiada larangan...
Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal shaleh, mereka diberi petunjuk oleh Tuhan mereka karena keimanannya, dibawah mereka mengalir sungai-sungai di dalam surga yang penuh kenikmatan (Yunus: ayat 9)

Tetapi, mengapa Adam a.s.dikenakan larangan?

Dan Kami berfirman:"Hai Adam, diamilah oleh kamu dan isterimu jannah ini, dan makanlah makanan-makanannya yang banyak lagi baik di mana saja yang kamu sukai, dan janganlah kamu dekati pohon ini, yang menyebabkan kamu termasuk orang-orang yang zalim (al-Baqarah: ayat 35)

Daripada beberapa pertentangan di atas, maka makna Jannah seperti yang disebut di atas mungkin bukan bermakna syurga dijanjikan pada hari kiamat nanti. Lihat ayat yang berikut:

Sesungguhnya Kami telah menguji mereka (musyrikin Mekah) sebagaimana Kami telah menguji pemilik-pemilik kebun, ketika mereka bersumpah bahwa mereka sungguh-sungguh akan memetik (hasil) nya pada pagi hari (al-Kalam: ayat 17)

Nota:
Jannah pada surah Al Qalam ayat 17 bermaksud kebun; bukan syurga.

Wallahualam.
Read more...

Iblis Laknatullah dan Syaitan Betina...


“Dia tendang budak itu macam bola dan langsung tak pedulikan jeritan orang ramai yang melarangnya,” kata Ahmad Fikri Khalis, 19, yang menyaksikan Syafia Humairah Sahari, 3, dibelasah sehingga mati di padang bola sepak di Kampung Batu 30, Ulu Yam Lama, Batang Kali, dekat sini, petang kelmarin.

  Adik Syafia Humairah

Ahmad Fikri mendakwa, lelaki berusia 28 tahun terbabit yang juga pemandu teksi bukan saja menendang badan kanak-kanak malang itu, malah dia berulang kali memijak kepala mangsa hanya kerana Syafia Humairah masih di luar rumah ketika waktu senja. Dalam kejadian jam 7.30 malam itu, lelaki terbabit ‘naik angin’ apabila anak teman wanitanya itu tidak patuh arahannya supaya pulang ke rumah. Difahamkan, kanak-kanak malang itu sedang bermain di padang itu sambil menyaksikan beberapa remaja bermain bola sepak sebelum diserang lelaki durjana itu.

Siti  Nor Hanim Aziz, ibu mangsa

Siti Nor Hanim Aziz, ibu Syafiah Humaira yang meninggal dunia akibat didera teman lelaki, kekasih dan buah hatinya sedang meratap dan berjaya meraih simpati orang ramai (?).

Siti Nor Hanim menyiram air mawar di pusara anaknya

Ibu Syafiah yang berkekasihkan "iblis laknatullah" dikhabarkan mempunyai anak berumur 1 tahun lebih hasil hubungan terlarang dengan 'si iblis'. Kini si ibu ini, sedang mengandung 4 bulan, juga hasil daripada hubungan dengan si pembunuh...hubungan terlarang.

Harap tindakan sewajarnya daripada pihak berkuasa seperti JAIS untuk menyedarkan si ibu yang 'khayal' dan mencelikkannya daripada terus 'buta'...
Sesiapa yang memiliki gambar si iblis laknatullah itu, mohon kirim kepada babah di samsudin.jidin@yahoo.comRead more...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...