24 March, 2010

Quranic Law of Attraction


Sejak awal minggu ini, jiwaku resah gelisah, marah, geram, sedih dan bermacam-macam. Ya Allah, apakah yang patut aku lakukan untuk melegakan perasaan ini? Aku selak buku yang baharu dibeli semalam (belum sempat membacanya), iaitu buku "Quranic Law of Attraction" karangan Rusdin S.Rauf. Aku membeli buku ini kerana ingin membandingkan dengan buku "The Secret" karya Rhonda Byrne dan "The Law of Attraction" karya Esther Hicks yang telah kubaca beberapa tahun lalu.

Hasil...


Aku terjumpa sebutir mutiara pada muka surat 108 buku itu:

Ketika ditimpa masalah besar dan saudara rasakan susah mendapat penyelesaiannya, cuba buka al-Qur'an, berdoalah terlebih dahulu, dan luruskan niat saudara. Saudara boleh berdoa seperti ini, "Ya Allah, sampai saat ini aku masih belum menemui penyelesaian untuk masalah yang aku tanggung ini. Aku memohon dengan penuh harapan kepada-Mu supaya memberikan aku jalan yang terbaik".

Sesudah berdoa, ambil al-Qur'an dan bukalah secara rambang. Kemudian baca halaman yang saudara buka itu.

Aku melakukan apa yang disarankan oleh pengarang buku.

SUBHANALLAH... Ayat-ayat yang berikut tertera di depan mata:

Surah as-Sajadah: ayat 12-15

Ayat 12: Dan (alangkah ngerinya) jika sekiranya kamu melihat ketika orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan Tuhannya, (mereka berkata:) "Ya Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar, maka kembalikanlah kami (ke dunia), kami akan mengerjakan amal solih, sesungguhnya kami adalah orang-orang yang yakin".

Ayat 13: Dan kalau kami menghendaki nescaya kami akan berikan kepada tiap-tiap jiwa petunjuk (bagi)nya, akan tetapi telah tetaplah perkataan (ketetapan) daripadaKu; "sesungguhnya akan aku penuhi neraka jahanam itu dengan jin dan manusia bersama-sama".

Ayat 14: Maka rasailah olehmu (siksa ini) disebabkan kamu melupakan akan pertemuan dengan harimu ini (hari kiamat); sesungguhnya kami telah melupakan kamu (pula) dan rasakanlah siksa yang kekal, disebabkan apa yang selalu kamu kerjakan.

Ayat 15: Sesungguhnya orang-orang yang beriman kepada ayat-ayat kami, adalah orang-orang yang apabila diperingatkan dengan ayat-ayat (kami), mereka menyungkur sujud dan bertasbih serta memuji Tuhannya, sedang mereka tidak menyombongkan diri.

Alhamdulillah...
Jawapan kepada keresahanku terjawab. Allah berjanji kepada kita semua  "tinggalkan masalah itu kepada-Ku, nanti Kuselesaikan semuanya..." Kini, hati nuraniku berasa lega kerana Allah tidak pernah memungkiri janji-Nya.. 

Nota: Buku "Quranic Law of Attraction" telah memberikan sebutir mutiara kepadaku, mutiara yang tiada ternilai harganya. Belilah buku ini. Harga cuma RM13.90. Hanya tajuk sahaja dalam bahasa Inggeris, kandungannya 100% berbahasa Melayu.Read more...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...