19 March, 2013

Membeli biografi Hajah Rosmah berbaloi-baloi...

Sanggupkah anda berbelanja sebanyak RM150 untuk mendapatkan biografi Hajah Rosmah Mansor setebal 164 muka surat. Harganya memang hebat, tetapi belum pasti sama ada isinya juga hebat.  Buku Tun Mahathir dijual pada harga RM59.90. Biografi Syed Mokhtar pula pada harga di sekitar RM19.90. Harga RM150 sudah lebih kurang sama dengan harga buku Steve Jobs. Mungkin biografi Rosmah Mansor lebih hebat daripada ketiga-ketiga tokoh di atas.

Tetapi, apahal pula Dr. Asri beriri hati dengan Hajah Rosmah? Sudahkah beliau membacanya? Mungkin ada mutiara atau "cincin berlian" di dalam biografi itu...


Yang pasti, biografi Hajah Rosmah ini memberi keuntungan besar kepada Mahathir kerana separuh daripada keuntungan jualan akan disalurkan kepada Yayasan Kepimpinan Perdana. Sehingga kini 500,000 naskhah (aku tak percaya yang ni!) telah terjual. Jika dihitung secara kasar sebanyak 500,000 X 150 = RM75,000,000 telah dikutip. Jika keuntungan purata adalah 30%, maka Mahathir akan memperoleh sekurang-kurangnya RM13 juta kerana keuntungan keseluruhan adalah berjumlah RM26 juta. Ini setakat yang telah terjual.  Itu sebab Mahathir dengan tidak teragak-agak bersetuju melancarkan biografi Hajah Rosmah kerana keuntungan yang besar itu, walaupun beliau sanggup mengorbankan sedikit harga dirinya dengan menjadi "Promoter" biografi Hajah Rosmah.Walau bagaimana, ada pihak yang berpandangan lebih jauh dengan mengatakan persetujuan Mahathir melancarkan biografi Hajah Rosmah kerana dibayar dengan persetujuan Rosmah meletakkan anak Mahathir sebagai calon pilihanraya yang akan datang.  POWER ROOTnya Rosmah Mansor...

Hebatnya Rosmah...


Pelancaran pertama pada tahun lepas, hebat juga...

Buku Najib "percuma"...

 
 
Hajah Rosmah menggerbangkan rambutnya lagi demi suatu kehidupan glamor...
Read more...

Di Syria, garam dan lemon juga dijadikan bahan untuk membuat senjata...

Pertempuran di Syria semakin sengit, meskipun teknologi persenjataan antara kubu musuh dan mujahidin jauh berbeda. Pihak rejim Assad memiliki persenjataan canggih yang lengkap, sedangkan mujahidin menggunakan senjata apa adanya yang antaranya mereka buat sendiri. Kekurangan senjata tidak membuat mujahidin patah semangat dan kehilangan kreativiti, justeru kreativiti muncul di tengah-tengah keterbatasan. Bahkan garam dan lemon pun boleh menjadi bahan pembuatan senjata. Antara mujahidin yang mencipta senjata sendiri adalah para anggota Tentara Pembebasan Syria (FSA).

Seorang anak muda sedang membuat peluru di sebuah kilang rahsia
di al-Bab, 30 kilometer dari Aleppo. (AFP)

Mereka mengembangkan senjata mereka sendiri untuk “bermain” di medan jihad melawan pasukan rejim Assad. “Saya dan kelompok saya mengambil pertempuran ini sebagai kes saling menguntungkan, jadi kami harus memainkan permainan bertahan hidup paling kuat dan mempertahankan diri-diri kami daripada serangan-serangan para binatang ini (baca: tentara rejim),” kata Abu Hasan, seorang berpangkat Leftenan FSA di daerah Aleppo, dalam sebuah laporan ekslusif Al Arabiya. Pasukan Abu Hasan terdiri daripada 57 anggota, lapan daripada mereka mampu merancang dan membuat senjata-senjata unik, menurut Abu Hasan. “Tidak semua senjata kami tepat dan kami mendapati beberapa meleset sesekali , tetapi itu adalah sebagian daripada perjuangan dalam peperangan. Namun senjata-senjata buatan tangan ini memberikan kami kekuatan yang kami perlu kan untuk membunuh beberapa orang dalam setiap serangan yang kami lancarkan,” kata Abu Hasan. Unit Abu Hasan mengeluarkan rata-rata 18-30 roket buatan sendiri setiap harinya, dan telah membuat peluncur roket dengan menggunakan bahan-bahan rumah tangga yang mudah didapati di dapur seperti garam atau ekstrak asam  lemon. Menurut Abu Hasan, pasukannya khusus melaksanakan pertempuran darat, namun di bahagian lainnya di kota Aleppo Abu Hasan menyaksikan temuan yang lebih maju secara tektik, di mana pesawat-pesawat tempur rezim telah ditembak jatuh oleh Mujahidin dengan menggunakan artileri buatan tangan sendiri. “Rejim (Assad) meremehkan kemampuan mental rakyat Syria… meskipun banyak daripada kami yang tidak berpendidikan, kami berusaha untuk menciptakan sesuatu untuk menghancurkan mesin-mesin yang sangat besar (milik rejim),” katanya. Abu Hasan mengatakan bahawa senjata-senjata sederhana buatan tangan sendiri adalah ciptaan yang besar. Unitnya telah mampu membuat kemajuan melawan tentara rejim Assad dan mendapatkan ghanimah yang boleh memperkuatkan mereka. “Setiap roket yang berjaya diluncurkan, sebagai imbalannya kami menerima RPG-7, AK-47, dan amunisi-amunisi dan itulah bagaimana kami dapat tumbuh lebih kuat,” katanya, Al-Arabiya melaporkan. (siraaj/arrahmah.com) 

Semoga Allah terus membantu mereka...
Read more...

Kisah Imam dan pemandu bas di Kota London

Seorang imam masjid di London, setiap hari pergi dan balik dari rumahnya ke masjid dengan menaiki bas awam. Tambang bas dibayar menggunakan kad, atau langsung ke pemandu kerana bas tersebut tidak mempunyai konduktor. Setelah membayar, baru kemudian dicari tempat duduk kosong. Pada hari itu, Si Imam tidak mempunyai wang kecil lantas membayar dengan menggunakan wang yang agak besar dan setelah bakinya dipulangkan beliau lantas mencari bangku kosong untuk duduk.Di tempat duduknya beliau mengira semula baki wang yang dikembalikan oleh pemandu bas tetapi ternyata wang yang dikembalikan lebih sebanyak RM1.00. Sejenak beliau pun berfikir ".. patut dipulangkan atau tidak wang ini? Ah cuma RM1.00. Lagi pula pemandu seorang kafir… atau aku masukkan sahaja wang ini ke tabung sedekah di masjid…?" Setelah sampai di destinasi, beliau pun hendak turun bas dengan berjalan melalui pembantu bas tersebut. Di dalam hatinya masih bergejolak atas lebihan wang RM1.00 itu, antara dipulangkan atau tidak. Namun ketika sampai di dekat pemandu bas, spontan imam menghulurkan RM1.00 sambil berkata: “Wang yang dikembalikan tadi lebih RM1.00”. Tanpa disangka tanpa diduga.. pemandu bas itu berkata: “Anda berjaya..!!!” “Apa maksud anda..?” tanya imam masjid. “Bukankah anda imam masjid yang di sana tadi?” tanya pemandu bas. “Betul” jawabnya. Lantas pemandu bas itu berkata… “Sebenarnya sejak beberapa hari ini saya ingin datang ke masjid anda untuk belajar dan memeluk Islam.. tapi timbul keinginan di hati saya untuk menguji anda sebagai imam masjid, apa benar Islam itu seperti yang saya dengar: jujur, amanah dan sebagainya. Saya sengaja memberikan kembalian berlebih dan anda berhasil. Saya akan masuk Islam,” kata pemandu tersebut.. Alangkah tercengangnya imam masjid tersebut, sambil beristighfar menyesali apa yg difikirkannya tadi. Hampir saja ia kehilangan seorang saudara baharu hanya dengan wang RM1.00 itu. Astaghfirullah… Semoga peristiwa seperti ini menjadi pengajaran buat kita semua untuk sentiasa bersikap sebagai seorang muslim sejati di mana-mana sahaja, bila-bila sahaja dan di hadapan siapa jua.

 

Mempraktikkan sesuatu kebaikan memang sukar. Ia perlu dilatih...

Read more...

Pra-PRU13: Undi PAS haram, undi UMNO halal...

Fikir-fikirkanlah...

  

Tepuk dada tanya iman...
Read more...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...