28 March, 2010

Orang Gila...


Setiap kali pulang ke kampung, babah sering terserempak dengan seorang lelaki tidak siuman di simpang empat berlampu isyarat, depan masjid, Pekan Hulu Langat. Dia mengejar kereta babah dan mengetuk tingkap kereta.  Biasanya, babah berhenti dan melayan hamba Allah itu. Maka terkeluarlah dialog yang berikut:

Orang Gila: Assalamualaikum encik.
Babah: Waalaikum salam tuan.
Orang Gila: Encik ada duit tak?
Babah: Ada. Mengapa?
Orang Gila: Saya nak pinjam sejuta. Nak buat bisnes. Dulu dah rugi berjuta-juta. Orang tipu.
Babah: Dulu bisnes apa?
Orang Gila: Import eksport.
Babah: Wow hebat tu! Nah sejuta, sambil babah menyerahkan sekeping duit seringgit. Cukup tak?
Orang Gila: Terima kasih encik. Sejuta dah cukup (sebelum pergi beliau merapatkan kaki dan memberi tabik hormat, gaya seorang tentera Nazi).


Babah memang bersimpati dengan nasib orang tidak siuman a.k.a. orang gila. Mereka berkata jujur, walaupun biasanya kata-kata mereka tidak betul. TETAPI, adakah Allah bersimpati dengan mereka di akhirat kelak? Babah pernah bertanya dengan seorang ustaz tentang kedudukan orang gila di sisi Allah.

Babah: Ustaz, semasa kecil dulu saya pernah diberitahu bahawa orang gila tidak berdosa. Apa-apa yang mereka lakukan semuanya tidak diambil kira. Kalam mereka terangkat ke langat. Betul ke ustaz?
Ustaz: No way! Orang gila juga akan dihisab oleh Allah. Sebahagian besar daripada mereka akan dihumban ke neraka!
Babah: Biar betul ustaz?
Ustaz: Ya. Tengok punca mengapa mereka gila. Kebanyakan mereka gila kerana perempuan, harta benda, akibat mempelajari ilmu syaitan, hatta dianiaya dengan ilmu sihir?
Babah: Gila kerana teraniaya pun akan dihisab oleh Allah?
Ustaz: Ya. Allah juga akan melihat sejauh mana anda berusaha mempertahankan diri anda daripada dianiayai. Jika tidak ada langsung "defence", anda boleh dianggapkan telah melakukan "suicide".
Babah: Walaupun daripada syaitan dan jin?
Ustaz: Ya.Bagaimana pula dengan orang tak siuman yang berlagak gila, seperti seorang yang gila talak menerjah e-mel kawan-kawan babah dengan mengatakan cerita babah di sini dusta? Orang yang berlagak gila ini tidak sedar apa yang dia lakukan telah membuktikan bahawa babah bukan membuat cerita rekaan, sekurang-kurangnya pada perspektif babah. Mesej "isteri solehah perlu dihormati" tepat mengenai sasaran.


Nasihat: Saya suka menasihati Si Polan supaya membuka blog sendiri dan mencurahkan isi hati di blog anda itu. Janganlah "menerewang" lagak orang tidak siuman menerjah e-mel orang lain untuk menyampaikan mesej beracun yang akhirnya meracuni diri anda sendiri.


Nota: Selama tiga minggu ini babah sibuk mengendalikan beberapa kursus. Oleh itu,  babah tidak berkesempatan untuk mengemas kini blog. Namun, babah tetap melawati blog-blog anda melalui BlackBerry babah. Mana-mana blog yang membolehkan babah komen, babah catat sepatah dua kata. Tetapi rata-rata,  blog anda tidak membenarkan babah meninggalkan jejak melalui BlackBerry. Nantii jika ada masa terluang, babah akan menceritakan pengalaman yang "berbunga-bunga" ketika menjadi pengarah program untuk dua kursus yang melibatkan peserta antabangsa dan satu kursus yang melibatkan "unemployed graduates". Memang menarik...
Read more...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...