27 March, 2010

Lari...Orang Gila...


Hari ini babah terjumpa lagi orang gila. Tetapi, kali ini kena cepat-cepat cabut lari...


Orang gila yang berani mati...

Kalaulah ada kebocoran gas, "rentung" orang gila ni...
Read more...

Fir'aun...


Ketika mengulang baca buku "Islam Aqidah dan Syariah" karangan Prof. Dr. Mahmud Syaltut, sheikhul Azhar yang terkenal itu, pada muka surat 27-29, babah terjumpa ayat al-Qur'an, surah Yusuf: ayat 90-92 yang menceritakan kisah Fir'aun yang ditenggelamkan oleh Allah di Lautan Qulzum.

Nota: Sudah berulang kali membaca al-Qur'an masih juga terlepas pandang...


Ayat-ayat itu adalah seperti yang berikut:

Dan Kami memungkinkan Bani Israil melintasi laut, lalu mereka diikuti oleh Fir´aun dan bala tentaranya, karena hendak menganiaya dan menindas (mereka); hingga apabila Fir´aun itu telah hampir tenggelam berkatalah dia: "Saya percaya bahwa tidak ada Tuhan melainkan Tuhan yang dipercayai oleh Bani Israil, dan saya termasuk orang-orang yang berserah diri (kepada Allah)".

Apakah sekarang (baru kamu percaya), padahal sesungguhnya kamu telah derhaka sejak dahulu, dan kamu termasuk orang-orang yang berbuat kerosakan.

Maka pada hari ini Kami selamatkan badanmu supaya kamu dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudahmu dan sesungguhnya kebanyakan manusia lengah daripada tanda-tanda kekuasaan Kami.

Ayat "Kami selamatkan badanmu supaya kamu dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudahmu" mendapat perhatian babah. Lantas babah membuka Tafsir Al-Azhar, karangan Prof. Dr. Hamka, Juzuk 10-11-12, muka surat 310.

...bangkai Fir'aun itu telah menjadi ayat, menjadi peringatan buat orang yang datang di belakang, baik yang menyaksikan dengan mata kepala sendiri, atau buat raja-raja dan penguasa yang datang di belakang hari, dari zaman ke zaman, dari masa ke masa, bahawa apabila kalimat takwim daripada Allah telah berlaku dan maut telah mendatang, sama sahajalah keadaan bangkai raja, bangkai opsir (pegawai tentera) dan bangkai perajurit.

Wajah Fir'aun Daripada Imaginasi Pakar

Kemusykilan:
Saya masih musykil tentang ungkapan Fir'aun Kecil oleh Y.B. Zulkefli Nordin, wakil rakyat Kulim yang senantiasa berkopiah itu. Adakah dia tahu apa-apa yang dia ucapkan atau hanya mengikut naluri yang bersulam dendam kesumat? Belum lagi panggilan itu ditarik balik, Si Y.B. kini cuba "menyamak" najis  menjadikan "seseorang itu" malaikat pula. 
 
Read more...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...