06 January, 2010

Kaki...


Mengapa pejalan kaki perlu ada kaki (pejalan kaki), sedangkan pelari tidak perlu kaki? Seperti berjalan, berlari juga menggunakan kaki. Dalam Kamus Dewan Edisi ke-4, Pedestrian bermaksud pejalan kaki. Jika perkataan kaki tidak relevan, buang sahajalah, seperti kita membuang kaki dalam ukuran metrik. Ukuran kaki digantikan dengan meter.


Pejalan @ pejalan kaki


Lucu dan salah

Football pula tidak dipanggil bola kaki, sebaliknya bola sepak. Foot bermakna kaki. Ke mana perginya kaki? Kaki bola lain pula maksudnya...Siapa pernah melihat kaki gunung atau kaki langit? Gunung dan langit ada berapa kaki?Apa pula maknanya siar kaki? Sila lihat papan tanda Dewan Bandaraya Kuala Lumpur di bawah. Dahulu laluan jalan kaki dipanggil orang kaki lima (five foot way, pavement, sidewalk) dan digantikan pula dengan siar kaki. Walau bagaimanapun, istilah kaki lima masih kerap digunakan. Timbul pula persoalan, mengapa kaki lima, tidak kaki enam, kaki tujuh atau kaki lapan?


Siar kaki jarang didengar dan salah dieja

Apabila kaki ditambah imbuhan “meng”, perkataan itu menjadi “mengaki”. Tahukah anda apakah makna mengaki? Mengaki bermaksud menurut segala perintah, mengabdi, patuh. Contoh ayat: Betapa samsengnya ia, tunduk mengaki juga kepada anggota polis.


Meskipun betina merupakan panggil untuk haiwan, tetapi kaki betina ialah orang

Makna lain bagi kaki:

1. Bahagian (sebagai penyangga atau penopang) tempat sesuatu benda berdiri: ~ kerusi; ~ meja;

2. Bahagian yang di sebelah bawah sesuatu; ~ gunung bahagian bawah gunung; ~ kain bahagian kain sarung yang di sebelah bawah; ~ langit bahagian langit yang kelihatan seperti bertemu dengan permukaan laut atau bumi; ~ seluar bahagian seluar yang menyelubungi kaki (apabila dipakai);

3. Penjodoh bilangan bagi beberapa jenis benda: se~ bunga; se~ payung; se~ kunyit;

4. Ukuran panjang yang sama dengan 12 inci atau 30 sentimeter: kira-kira satu ~ setengah tingginya;

5. Orang yang suka melakukan sesuatu: ~ arak; ~ pancing; ~ arak orang yang suka minum arak; ~ bajang tiang yang beralaskan batu dll yang lebar; ~ bangkang orang yang sering menentang atau tidak bersetuju dengan pandangan, pendapat dsb orang lain; ~ bangku (orang yang) tidak pandai bermain (menyepak) bola; ~ botol, kaki arak, kaki tunggang orang yang suka minum minuman keras; ~ buli orang yang suka menyakiti, menganiayai atau menakuti orang yang lemah (untuk membuat sesuatu); ~ butang benang penjahit yang dililitkan di bawah butang yang dikenakan pada baju dll; ~ gaduh (orang yang) suka bergaduh; ~ hutan tepi (pinggir) hutan; ~ judi (orang yang) suka berjudi; ~ lima a) lantai di antara depan (deretan) kedai atau rumah dengan tepi jalan; b) lantai yang beratap yang menghubungkan dua buah rumah; ~ (meng)umpat orang yang suka mengumpat; ~ pancing orang yang suka dan biasanya pandai memancing.

6. Perumpamaan: ~ papan unit ukuran papan gergaji (dengan dimensi satu kaki panjang, satu kaki lebar, dan satu inci tebal); ~ perempuan orang yang suka main perempuan; ~ seribu lari kerana ketakutan, langkah seribu; ~ telanjang kaki yang tidak berkasut; ~ tengkar orang yang suka bertengkar; ~ tiga penopang kamera dll, tripod; ~ tiung padi yang hampir masak; ~ naik, kepala turun prb tidak berhenti-henti bekerja utk mencari rezeki; ~ pekuk lenggang ke perut prb orang yg hodoh; ~ sudah terlangkahkan, tangan sudah terjembakan Mn, prb sudah melakukan kesalahan; berjalan peliharakan ~, berkata peliharakan lidah prb berhati-hati apabila melakukan atau memperkatakan sesuatu; cepat ~ ringan tangan prb sangat cekap dan suka menolong; naik basuh ~ sahaja prb mendapat sesuatu dgn mudah sahaja; terikat ~ tangan prb tidak bebas atau tidak berkuasa (lagi).


Kaki tidur...

Read more...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...