18 December, 2009

Komen Sahabat Bernama Izazin...Komen seorang sahabat bernama Izazin di blog Bujang Susah (klik di sini) tentang artikel saya “Kawan Karibku Murtad” yang diposkan di sana:


Saya salahkan kawan anda itu sekali tetapi salahkan anda 9 kali. Kenapa? Sebab anda tidak berusaha menariknya semula bila dia jatuh, kedua, lidah anda kelu nak ckp walhal jumpa dah byk kali sebab kalau bercakap kang u tak dpt pulak projek2 "baik", ketiga, sebab byk terhutang budi rela kawan gadai agama, keempat dasar lelaki pemalas kerja keras, buat terjemahan pakai otak je, kalau Allah tarik satu fius otak tu, u all dpt buat terjemahan ke?, nabi n sahabat dulu siap berperang, gadai nyawa nak naikkan n mertabatkan Islam, kelima, u pun dah dihasut oleh iblis melengah-lengahkan usaha menariknya ke jalan benar, keenam, kalau buat kerja berlantaikan material, nak martabatkan bahasa Melayu konon, mang tak dapat aper, cuba berlantaikan soleh, jadilah penterjemah soleh, nak martabatkan agama dengan mempergunakan bahasa, ketujuh, u pun dah syok dibuai duniawi, kelapan, u tulis n isi blog dgn petikan yg maha dahsyat tp u sendiri tak baca, anak ketam suruh jln lurus, u pulak jadi mak ketam, kelapan, amalan u sendiri kene perbetulkan, muhasabahlah diri sendiri, dan yang kesembilan, lu pikirlah sendiri........


Komen saya terhadap komen beliau:


1. ”Abang Mat” jatuh sudah lama dulu, iaitu pada tahun 1998 dan beberapa tahun kemudian beliau menjadi paderi. ”Mendakwah” seorang paderi (ulama Kristian) tidak semudah mulut menyebut "menarik semula bila dia jatuh".  Jika saya kenal sahabat ini, nescaya saya akan mencadangkan nama beliau sebagai ”Menteri Agama” supaya gejala murtad dapat segera dibendung.


2.  Antara cara yang berhemah yang dituntut Nabi s.a.w untuk berdakwah dengan menunjukkan keperibadian yang baik, berdakwah mengikut waktu dan keadaan yang sesuai dan berlemah lembut. Cara ”keras” yang disarankan oleh sahabat kita ini sudah tidak relevan, lebih-lebih lagi sehingga menyeru untuk berperang.  Bagi beliau cara berperang boleh menyelesaikan segala masalah agama.  Saya rasa selain daripada menjadi ”Menteri Agama”, beliau juga boleh dilantik menjadi ”Menteri Dalam Negeri dan Hal-Ehwal Peperangan”.


3.   Projek itu bukan projek ”Abang Mat”.  Dia tidak ada satu projek pun.  Kami berkongsi projek bersama-sama.  Projek terjemahan tidak ada kena dalam soal ini.  Kerjasama kami dalam projek-projek ini berlaku sebelum saya mengetahui ”Abang Mat” sudah meninggalkan agama Islam.  Apa yang saya faham dengan ilmu yang cetek ini, bermuamalat dengan penganut agama lain dibolehkan oleh agama. ”Mubah” kata ulama.  Mungkin “haram” mengikut anutan Sang Sahabat.


4.  Insan ”soleh” hanya diiktiraf oleh Allah bukan makhluk, jauh sekali oleh sahabat kita ini.  Sempitnya pemikiran beliau. Mungkin selepas soleh, beliau akan mengkategorikan orang itu sebagai "keramat” pula.  Wallahualam.


5.  ”Duniawi” juga dituntut oleh Yang Maha Esa selain daripada usaha menyediakan bekalan untuk ”akhirat”.  Teringin sangat saya berjumpa dengan sahabat ini untuk melihat betapa ”zuhudnya” beliau.


6. ”u tulis n isi blog dgn petikan yg maha dahsyat tp u sendiri tak baca”. anak ketam suruh jln lurus, u pulak jadi mak ketam, kelapan, amalan u sendiri kene perbetulkan, muhasabahlah diri sendiri, dan yang kesembilan, lu pikirlah sendiri........ Komen Babah: Ayat carca-marba ini perlu dijawab oleh Bujang Susah kerana ia bukan ditujukan kepada saya. Nadanya macam ada sesuatu yang tidak disukai oleh sahabat kita kepada Bujang Susah dan artikel saya dibelasah dengan semberono (maaf Bujang).


Kesimpulan:
Pada awalnya, respons saya kepada Bujang Susah adalah supaya beliau tidak melayani komen-komen seperti itu. Golongan seperti ini telah wujud sejak dari zaman Nabi s.a.w. lagi. Mereka senantiasa tidak senang dengan usaha kebaikan yang orang lain buat.  Bagi beliau, orang lain semuanya salah kecuali beliau.  Banyak kali juga saya bertemu orang-orang seperti ini dalam hidup saya, tetapi pada amnya mereka ini tidak lebih seperti ”tin kosong” dan sebahagiannya pula seperti ”lalang”.  Akhirul kalam, ingin saya tegaskan di sini, cerita ”Abang Mat” adalah ringkasan daripada cerita yang panjang lebar tentang hubungan kami.  Jika artikel itu ditulis berjela-jela, ramai pembaca semput membacanya atau terus mengabaikannya.  Matlamatnya satu, iaitu untuk menjadi iktibar kepada pembaca blog babah bahawa di luar sana pelbagai perkara yang di luar daya fikir kita boleh berlaku.  Bukan babah mahu mereka membanteras murtad (tugas ini harus dibebankan kepada Jabatan Agama - demi keselamatan) tetapi supaya mereka berwaspada dan memelihara diri dan keluarga daripada kesesatan.  Ini adalah berdasarkan firman Allah s.a.w. yang mafhumnya:


 "Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu daripada api neraka yang bahan bakarnya dari manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, dan tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan" (Tahrim 66:6)”.  Apo nak dikato lai...Read more...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...