02 April, 2010

Jahilkah @ Gilakah?


Apabila anak kita berkata "Ayah, saya tak tahu apa yang saya baca?" Sekonyong-konyong kita akan bertanya "Tak tahu atau tak faham?".  "Kedua-dua sekali ayah" sampuk Si Anak. Kita mula khuatir anak kita sedang mengalami sindrom berfikir dan berkata yang tidak selari. Gejala ini sangat-sangat berleluasa dalam kalangan orang Islam. Kebanyakan mereka tidak faham apa yang dibaca ketika melafazkan ayat-ayat al-Qur'an.

Contoh jahil tukil dan jahil mukarab

Kalau Si Anak berusaha untuk mencari jawapan mengapa dia tidak memahami apa yang dibacanya, Si Jahil al-Qur'an pula terus merelakan diri untuk menjadi jahil, tidak mahu mengetahui dan memahami apa yang terkandung dalam bacaan mereka. Kanak-kanak ini tidak berbuat dosa walaupun sebesar zarah.
Tetapi dengan kemurahan hati anda, anda menyedekah al-Fatihah kepada mereka.
Betulkah perbuatan anda atau anda jahil?

Kemudian, Si Anak bertanya lagi "Ayah, kadang-kala saya tidak faham apa-apa yang saya kata". Jantung kita berderau apabila mendengar pertanyaan itu. Ini sudah termasuk dalam kategori orang yang merapu. Orang yang berkata tanpa mengetahui butir bicara adalah perbuatan merapu (Nota: merapu juga bermaksud memunguti (barang-barang yang terbuang atau tidak berguna), meminta sedekah), merepek, merapik. Kita mula risau. Risau adakah anak kita telah mengalami sindrom sewel, mereng, majun, junun, tak siuman, tak waras, edan, kalap, gelong, sakit otak, sakit jiwa atau hilang akal?

Sindrom berkata tetapi tidak memahami apa yang dituturkan ini berlaku secara berleluasa dalam kalangan orang Islam apabila berbicara dengan Allah Azzawajalla. Ketika solat, ramai yang tidak tahu dan tidak faham apa yang yang diungkapkan. Ketika mendengar imam berdoa pula, berlagak seperti burung kakak tua, amin...amin...amin...sampai ke sudah...

Yang gembira ialah Si Amin, anak jiran sebelah yang namanya sering diratibkan...

Tekalah, anda dalam kategori mana?

JAHILKAH @ GILAKAH?


Read more...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...