23 April, 2013

New York: Umur 21 Tahun ke Bawah Dilarang Merokok

Islamedia - Bandar raya penghisap rokok tertinggi di dunia, New York, kembali mengambil langkah ekstrem dengan menaikkan had umur orang yang boleh merokok sehingga hanya 21 tahun. Pihak berkuasa setempat mengambil langkah ini dalam upaya mengurangi ketagihan rokok dalam kalangan remaja yang jumlahnya mulai meningkat beberapa tahun terakhir ini.Pemerintah Kota New York akan segera mengesahkan satu Rancangan Undang Undang (RUU) dan sudah mendapatkan sokongan penuh daripada Dato Bandar Kota New York, Michael Bloomberg. Sebelumnya, had umur individu yang boleh merokok di New York adalah 18 tahun ke bawah. "Terlalu banyak perokok remaja di bawah 21 tahun yang mula membiasakan diri dengan perbuatan keji dan mematikan ini. Dengan menunda umur anak-anak remaja kita merokok sehingga mencapai umur yang dibolehkan, bererti kita boleh mewujudkan sebuah bandar yang sihat," kata Jurubicara Pemerintah Kota New York, Christine Quinn seperti dilapor oleh the Guardian, Rabu (24 April 2013).

Pemerintah di Malaysia tidak sangat mengambil berat tentang hal ini kerana terlalu sibuk dengan politik dan pengumpulan harta.


Hasil survei menunjukkan delapan dari 10 perokok dewasa di New York mulai merokok secara teratur ketika mereka berusia di bawah 21 tahun dan sebagian besar perokok yang berusia di bawah 18 tahun itu memperoleh rokok dari individu yang hanya beberapa tahun lebih tua dari mereka. Kenaikan pajak rokok memberikan kontribusi penurunan 15 persen perokok remaja dalam medio 1999-2007. Jumlah perokok usia perguruan tinggi stabil sekitar 8,5 persen dalam enam tahun terakhir. Sebungkus rokok yang dijual di New York saat ini menyumbang 4,35 dolar AS untuk pajak negara dan 1,5 dolar AS untuk pajak kota. Ini menjadikan New York sebagai kota dengan penjualan rokok paling mahal di dunia.

Diterjemah oleh Mybabah

Sumber: Islamedia.web.id

 
Setelah mencandui rokok selama lebih 25 tahun, Mybabah sudah berjaya berhenti secara total daripada tabiat buruk itu. Kita sudah hampir 3 tahun Mybabah tidak merokok. Alhamdulillah...

Read more...

Sebutan Amin, Aamin, Amiin, Aamiin, ataukah Amien?

Sebutan mana yang betul?Amin yang seringkali dilafazkan setelah membaca surah al-Fatihah ketika solat mempunyai 4 perbezaan sebutan dan makna seperti yang berikut :


1. Amin , أَمِيْنٌ (a: pendek, min: pendek), ertinya ‘orang yang amanah atau terpercaya’
2. Aamin, أٰمِنْ (a: panjang, min: pendek), ertinya ‘berimanlah’ atau ‘berilah jaminan keamanan’.
Ketika solat, kita tidak boleh membaca Amin dengan dua cara baca di atas.
3. Aamiin, آمِّيْنَ (a: panjang 5 harakat, mim: bertasydid, dan min: panjang), ertinya ‘orang yang bermaksud menuju suatu tempat’.
Menurut Al Wahidi, sebahagian ulama' yang membolehkan membaca Amin dalam solat dengan bentuk bacaan seperti ini. Pun begitu Imam An Nawawi mengatakan bahawa pendapat ini sangat aneh. Manakala kebanyakan ahli bahasa menganggapnya sebagai kesalahan pengucapan orang awam. Beberapa ulama mazhab Asy Syafie mengatakan, ‘Siapa saja yang membaca Amin dengan cara ini dalam solatnya maka solatnya batal.’ (At-Tibyan fi Adab Hamalatil Qur’an, muka surat 134)
4. YANG BETUL ialah Aamiin , أٰمِيْنَ (a: panjang 2 harakat kerana mengikuti mad badal, min: panjang 4–6 harakat kerana mengikut mad ‘aridh lis sukun, dan nun dibaca mati), ertinya ‘kabulkanlah’. Inilah bacaan Amin yang benar.

Sumber: Di sini

Jika ditinjau dari segi penulisan, bagaimana pula jika amin ditulis dengan amien?
Sebaik mungkin cuba hindari atau jangan sekali menulis dengan kata amien. Kerana kata amien diucapkan oleh penyembah berhala. Jadi, penulisan yang benar adalah aamiin (ya Allah kabulkanlah doa’ku).

Sumber: Islam Pos.

 
Aamiin...

Read more...

Kesah Tamelan dan Ibunya yang menyayat hati...

DAGESTAN (Arrahmah.com) - Tamerlan Tsarnaev, pemuda Muslim Rusia yang dituduh AS sebagai pengganas yang melancarkan bom Maraton Boston bersama adiknya Dzhokhar Tsarnaev, masih sempat menelefon ibunya pada hari Khamis pagi  (18 April 2013), saat-saat terakhir sebelum beliau ditembak oleh polis AS, lapor LATimes. “Dia menelefon saya setiap hari dari Amerika pada saat-saat terakhir,” kata Zubeidat Tsarnaev, ibu kepada Tsarnaev bersaudara, pada hari Ahad (21 April 2013) dalam sebuah wawancara melalui telefon dengan The Times dari rumahnya di republik Rusia Dagestan.


Tamerlan menghubungi ibunya buat kali terakhir pada pagi hari [sebelum ditembak oleh polis AS]. “Dia kata  dia mendapat panggilan telefon peribadi daripada FBI dan menyatakan bahawa mereka dicurigai dan harus datang menyerah diri,” katanya. “Anda tahu, FBI telah mengikutinya selama beberapa tahun dan ketika dia kembali dari Dagestan tahun lalu mereka memanggilnya dan bertanya apa tujuan mereka pulang ke tanah airnya itu,” Si Ibu berkata sambil terisak. Ibu Tsarnaev bersaudara juga menyatakan, “Ketika Tamerlan berbual dengan saya untuk kali terakhir, Dzhokhar juga berada di rumahnya, dan dia kata dia diberi izin menumpang di rumah itu,” kata ibu mereka. “Dan kemudian pada hari berikutnya anak perempuan saya, Bella, menelefon saya dan berkata, ‘Ibu, buka televisyen’ … Dan sekarang, saya biarkan televisyen terbuka sepanjang waktu,” katanya sambil menangis.


Dua anak Zubeidat dituduh sebagai pelaku bom Boston, dikejar, dan ditembak oleh polis AS. Dokter mengatakan bahawa Tamerlan (26) mengalami luka dari kepala sampai ke kaki ketika dia tiba di hospital dengan keadaan yang sangat kritis dan kehilangan banyak darah serta mengalami begitu banyak luka yang menembusi tubuhnya. Dia tak mampu bertahan dan akhirnya meninggal dunia. Sementara adiknya Tamerlan, Dzhokhar (19), yang juga dituduh sebagai pelaku pemboman, saat ini berada dalam keadaa kritis di hospital setelah dikejar dan ditangkap polis AS pada hari Juma'at malamnya (19 April 2013).


Dzhokhar, yang berada di unit perawatan intensif Beth Israel Deaconess Medical Center, dilaporkan tidak boleh berkata-kata kerana tembakan di mulut yang tembus dari belakang ke lehernya. Selain itu, dia juga menderita luka tembakan di kakinya. Zubeidat Tsarnaev menyatakan dia dan suaminya merancang untuk pergi ke Amerika Syarikat bagi membersihkan nama baik anak-anak mereka. Ia menyatakan adik suaminya “adalah seorang peguam syarikat petroleum yang besar dan dia mengatakan bahawa dia akan membantu kami mencari peguam yang terbaik untuk Dzhokhar.”


Zubeidat menyatakan bahawa dalam beberapa bulan terakhir, melalui telefon Tamerlan mengatakan beberapa kali bahawa yang dia teringin untuk kembali tinggal Dagestan meskipun dia suka dan menikmati hidup tinggal di Amerika dan cuba memujuk isterinya, seorang warga Amerika, untuk kembali bersamanya beserta puteri mereka. ”Dia ingin berada dekat dengan orang Rusia, dekat dengan sanak saudara, dekat kampung halamannya,” katanya, terisak-isak.

Keluarga Tsarnaev adalah etnis Chechen dari Soviet Republic of Kirgistan. Pada tahun 1992 mereka cuba untuk kembali ke tanah air bersejarah mereka di Chechnya, wilayah yang tengah bergolak di selatan Rusia, tetapi pada tahun 1994 perang pertama antara Moskow dan Chechnya bermula. Keluarga Tsarnaev pun memutuskan untuk pindah kembali ke Kirgistan dan dari sana pada tahun 1999 mereka pindah ke Dagestan. Sampai akhirnya pada tahun 2002 mereka berhijrah ke Amerika Syarikat. Kedua-dua orang tua Tsarnaev kembali ke Dagestan setahun yang lalu sementara anak-anak mereka tetap tinggal di AS.

Pada hari Ahad (21 April 2013), media rasmi Mujahidin Imarah Kaukasus daerah Dagestan, mengeluarkan pernyataan komandan Mujahidin Dagestan sehubungan dengan peristiwa baru-baru ini di Boston, Amerika Syarikat. Pernyataan itu mengungkap: Setelah peristiwa di Boston, AS menyebarkan maklumat di media mereka yang mengatakan bahawa salah satu daripada Tsarnaev bersaudara telah menghabiskan waktu selama enam bulan di Dagestan pada tahun 2012. Atas dasar ini, terdapat spekulasi dan andaian bahwa dia mungkin telah berhubungan dengan Mujahidin Imarah Kaukasus, khususnya Mujahidin Dagestan. Komandan Mujahidin Dagestan mengiystihar bahwa Mujahidin Kaukasus tidak terlibat dalam peristiwa itu. Para ahli dan aktivis hak asasi di Moskow bersetuju bahawa pengganas di Amerika Syarikat tidak membantu Mujahidin Islam Rusia saat ini, meskipun dengan retorik anti-Amerika mereka. “Saya fikir kita boleh mempercayai pernyataan pengiytiharan itu, kerana menyerang Amerika Syarikat bukanlah kepentingan Mujahidin Kaukasus Utara,” kata Tatiana Kasatkina, seorang Pengarah Eksekutif Memorial, sebuah kelompok HAM yang berpangkalan di Moskow yang memantau peristiwa di wilayah-wilayah bermasalah. (banan/arrahmah.com)

 
Kebencian Amerika Syarikat laknatullah kepada Islam membuatkan tindak tanduk mereka nampak bertambah kejam terhadap umat Islam...

Read more...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...