19 April, 2013

Berita Buruk: Masjid Bersejarah di Bulgaria Kini Menjadi Sebuah Bar...

MASJID Taskopru di Kota Plovdiv, Bulgaria telah lama digunakan sebagai bar dan restoran. Umat Muslim setempat terganggu oleh kehadiran restoran yang menyajikan minuman keras di masjid bersejarah di Bulgaria tersebut.Berbagai-bagai usaha telah dilakukan umat Muslim di sana untuk mengembalikan fungsi masjid itu. Namun “pemilik rasmi” masjid Taskopru menuntut tebusan sebanyak 600,000 Euro kepada Mufti daerah Plovdiv. Kisah tragis masjid, yang merupakan salah satu peninggalan arkitektur Ottoman abad ke-16, dimulai saat terjadi gempa pada tahun 1928. Untuk memperbaiki menara masjid yang hancur akibat gempa, sebahagian tanah masjid dijual, tetapi perbaikan tidak dapat diselesaikan kerana tidak cukup sumber kewangan. Masjid itu kemudian ditutup untuk ibadah sampai terbentuknya rejim komunis di Bulgaria pada tahun 1944.Salah satu tindakan pertama daripada rejim baharu adalah menyita masjid berkenaan. Selama runtuhnya rejim komunis pada tahun 1989, harta tanah yang disita itu mulai dikembalikan. Namun Masjid Taskopru yang diharapkan agar dikembalikan kepada pejabat mufti setempat, justeru diberikan kepada dua warga Bulgaria berdasarkan keputusan pengadilan. Sejak awal 1990-an, orang-orang yang merebut masjid telah menyewakan masjid dan halamannya kepada orang-orang yang menggunakannya sebagai “Warung Yunani,” restoran Italia, dan bar. Setiap harinya restoran ini menyajikan minuman beralkohol yang terletak di halaman masjid . Mufti kota Plovdiv, Ahmed Ersin mengatakan bahawa, “hal ini sangat disesalkan bagi kami, masjid tetap tertutup untuk ibadah. Bahkan saat ini lebih menyedihkan lagi, di mana masjid digunakan sebagai bar yang menjual aneka minuman beralkohol.” Umat Muslim setempat telah lama berusaha memujuk “pemilik masjid” agar mau memulihkan fungsi masjid sebagai tempat ibadah umat Islam. Warga Muslim juga terus mengumpulkan dana untuk membeli masjid Taskopru di pusat kota tersebut. Namun “pemilik rasmi” masjid meminta tebusan sebesar 600,000 Euro hanya untuk bangunan masjid saja, tanpa halaman yang digunakan sebagai bar dan restoran. Pejabat Mufti hanya mampu menawarkan setengah daripada jumlah tersebut. Mufti Mustafa Alis Haji mengatakan, “Kami tidak mempunyai pilihan lain, selain mengajukan kes masjid ini ke pengadilan.” [sm/islampos/wb]


 
Masya-Allah. Ampunilah kami ya Allah kerana mengabaikan hal ini..

Read more...

Tiada upacara bertafakur untuk Magaret Thatcher dalam Liga Inggeris...

Seminggu lalu Margaret Thatcher, mantan Perdana Menteri Inggeris menutupi usianya. Entah kerana memang Thatcher seorang yang sangat “keras” semasa memerintah, atau juga kerana sentimen yang lain, tidak ada upacara bertafakur dilakukan dalam semua pertandingan Liga Inggeris akhir minggu ini.


Padahal biasanya, seorang tokoh yang dianggap berpengaruh selalu dihormati kematiannya dengan cara bertafakur sebentar. Misalnya dalam pertandingan antara Liverpool melawan Reading di Stadium Madjeski. Memang ada upacara bertafakur namun ternyata bukan untuk Thatcher, melainkan untuk memperingati tragedi Hillsborough. Tragedi Hillsborough menelan kematian 96 orang penyokong Liverpool yang mati akibat berdesak-desakan untuk menyaksikan pertandingan di separuh akhir Piala FA pada 15 April 1989 itu.
Thatcher meninggal pada usia 87 tahun pada Isnin setelah dihinggapi penyakit angin ahmar, namun Liga Utama Inggris dan Liga Bola Sepak tidak meminta kelab-kelab untuk secara rasmi memperingati meninggalnya mantan perdana menteri itu.

Persatuan Para Penyokong Bola Sepak, yang mewakili para peminat sukan itu di England, bersetuju dengan keputusan untuk tidak mewajibkan kelab-kelab mengadakan upacara bertafakur untuk Thatcher.
“Seandainya ada kelab-kelab yang ingin mengadakan upacara bertafakur atau memperingati kematian Margaret Thatcher, itu adalah urusan mereka masing-masing,” demikian bunyi pernyataan organisasi berkenaan.

Dalam hal yang bersangkutan, kematian Magaret Tatcher yang mendapat julukan 'Si Wanita Besi' ini bukan sahaja tidak ditafakurkan, malah disambut dengan perayaan penuh suka cita serta cacian terhadap dia. Surat kabar the Daily Mail melaporkan, Selasa (9/4), perayaan pertama daripada beberapa pesta yang dirancang telah dihadiri lebih dari 200 orang terlihat bersuka ria berkumpul di Distrik Brixton, selatan London.Saat itu, sekelompok orang ramai terlihat menari conga, meminum champange sehingga mabuk, dan meneriakkan kata-kata, 'Maggie, Maggie, Maggie, mati, mati, mati'. Sepanduk-sepanduk yang dibawa oleh sekelompk orang yang kebanyakan sudah mabuk juga tertulis, 'Bersukacitalah Thatcher sudah meninggal'. Padahal, banyak antara mereka itu terlalu muda untuk mengingati Thatcher ketika memegang jawatan perdana menteri.

Sebagai rekod, mantan Perdana Menteri kita, Dato' Seri Dr. Mahathir juga hadir di London untuk memberi penghormatan terakhir kepada Magaret Thatcher.

 
Hinanya kematian jika kita dibenci...

Read more...

Cristiano Ronaldo dihadiahi Mushaf Al-Qur'an...

Selain terkenal sebagai seorang pemain boleh sepak terhandal dunia, Cristiano Ronaldo juga membintangi beberapa iklan. Dalam satu pengambaran iklan terbarunya di Dubai, pemain yang kerap membela Islam itu menerima hadiah mushaf Al Qur'an daripada seorang lelaki Arab. "Cristiano Ronaldo diberi sebuah salinan Al Qur'an setelah menyelesaikan pengambaran iklan komersial untuk syarikat telefon bimbit Arab," dengan pelancar 101greatgoals.com. Berita Ronaldo menerima mushaf Al Qur'an itu juga disertai bukti sah berupa foto yang mengabadikan saat tersebut, seperti yang dikutip oleh Republika, Khamis (18/4) malam.

Meski beragama Katolik, Ronaldo nampak senang dengan hadiah mushaf tersebut. Foto dan berita itu pun dengan cepat tersebar ke seluruh dunia melalui media sosial, terutama twitter dan facebook. Sebelum ini, pemain yang bergelar CR7 itu sudah sering dikait dengan Islam dan nampak menyukainya. Bersama-sama sahabat baik Mesut Ozil, pemain kelahiran 5 Februari 1985 itu selalu mengingatkan Ozil untuk membaca bismillah.Bahkan, Ronaldo sendiri dberitahu sudah menghafal surat Al Fatihah. Pemain Real Madrid dengan jersi bernombor 7 itu juga dikenali sebagai insan memiliki keprihatian yang tinggi terhadap Palestin. Ronaldo pernah menyumbangkan kasut emasnya senilai 18.4 ribu juta untuk anak-anak Gaza.


 
Jika aku mempunyai wang sebanyak itu, adakah aku akan melakukan seperti yang dilakukan Ronaldo terhadap rakyat Palestin? Masya-Allah...
Read more...

Kedudukan Si Bebal dan Si Keras Kepala dalam Islam...

Oleh: Ustadz Fuad Al HazimiDiriwayatkan bahwa Imam Asy Syafi’i berkata:

 لِكُلِّ داءٍ دَواءٌ يُسْتَطَبُّ بِه — إلا الحماقَةُ أعيَتْ مَن يُداويها
Setiap penyakit pasti ada ubat yang akan menyembuhkannya, kecuali sifat bebal dan keras kepala, ia hanya akan membuat orang yang ingin menyembuhkannya putus asa dan kelelahan”

Ibrahim An Nadzdzam ditanya:

“Apakah batas sifat bebal itu ?
ما حدُّ الحُمق ؟

” Beliau menjawab:
 سألتني عمَّا ليس له حدّ
“Engkau menanyakan kepadaku tentang sesuatu yang tidak memiliki batas”

Ibnu Abi Ziyad berkata:

“Ayahku memnasehati aku:
 يا بُني الزم أهلَ العقلِ وجالِسهُم واجتنب الحمقى فإنّي ما جالستُ أحمقاً فقمتُ إلا وجدت النقصَ في عقلي
“Wahai anakku beriltizamlah engkau kepada para ahlul Ilmi, duduklah bersama-sama mereka, dan jauhilah orang-orang bebal dan keras kepala karena sesungguhnya tidaklah aku duduk-duduk bersama mereka lalu aku bangun meninggalkan mereka kecuali setiap kali itu pula berkurang akalku”

Imam Syu’bah berkata :
 عقولُنا قليلةٌ فإذا جلسنا مَع مَن هُوَ أقلُّ عقلاً مِنّا ذهب ذلك القليل
 “Akal (ilmu) kita ini sangat sedikit, dan setiap kali kita duduk-duduk bersama orang yang lebih sedikit akalnya berbanding kita, maka ilmu yang sedikit itu pun akan hilang daripada kita”

Imam Abi Hatim bin Hayyan berkata :
“Antara tanda sifat bebal dan keras kepala adalah tergesa-gesa menjawab tanpa melalui tatsabbut

Imam Ibnu Ishaq berkata :
إذا بلغك أن غنيًا افتقر فصدِّق وإذا بلغك أن فقيرًا استغنى فصدق ، وإذا بلغك أن حيًّا مات فصدق ، وإذا بلغك أن أحمق استفاد عقلاً فلا تُصدِّق
“Jika engkau mendengar kabar bahwa ada seorang kaya yang jatuh miskin, percayalah dengan berita itu. Jika ada berita seorang miskin mendadak menjadi kaya, percayalah. Kalau ada kabar bahawa seorang yang dulunya hidup tiba-tiba mati, percayalah. Tetapi kalau ada yang mengatakan bahawa ada orang bebal yang menggunakan otaknya, JANGAN PERCAYA …!!!”

Allah Azza Wa Jalla Berfirman :
وَعِبَادُ الرَّحْمَنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا
“Dan hamba-hamba Allah yang Maha Penyayang itu (ialah) orang-orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati dan apabila orang-orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata (yang mengandung) keselamatan”. (QS Al Furqan 63)

وَإِذَا سَمِعُوا اللَّغْوَ أَعْرَضُوا عَنْهُ وَقَالُوا لَنَا أَعْمَالُنَا وَلَكُمْ أَعْمَالُكُمْ سَلَامٌ عَلَيْكُمْ لَا نَبْتَغِي الْجَاهِلِينَ إِنَّكَ لَا تَهْدِي مَنْ أَحْبَبْتَ وَلَكِنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَنْ يَشَاءُ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ “
…Dan apabila mereka mendengar perkataan yang tidak bermanfaat, mereka berpaling daripadanya dan mereka berkata : “BAGI KAMI AMAL-AMAL KAMI DAN BAGIMU AMAL-AMALMU, SEMOGA KESELAMATAN ATAS DIRIMU, KAMI TIDAK INGIN BERGAUL DENGAN ORANG-ORANG JAHIL”.

“Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mahu menerima petunjuk”. (QS Al Qashash 55 – 56)
 اللَّهُمَّ إِنِّى أَعُوذُ بِكَ مِنْ عِلْمٍ لاَ يَنْفَعُ وَمِنْ قَلْبٍ لاَ يَخْشَعُ وَمِنْ نَفْسٍ لاَ تَشْبَعُ وَمِنْ دَعْوَةٍ لاَ يُسْتَجَابُ لَهَا
“Ya Allah aku berlindung kepada-Mu daripada Ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak pernah tenang, nafsu yang tidak pernah merasa puas dan daripada doa yang tidak pernah dikabulkan” (HR Bukhari dan Muslim )

Sumber di sini. 
Harap anda tidak menjadi Si Bebal dan Si Keras Kepala semasa mengungdi di PRU13 nanti...
Read more...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...