15 March, 2013

Iklan anti-Islam muncul di San Fransisco...

REPUBLIKA.CO.ID, SAN FRANSISCO--Iklan anti-Islam beredar di jalan raya San Fransisco. Kemunculan iklan itu menimbulkan ketidakpuasan hati banyak pihak. Jaksa San Fransisco, George Gascon menilai iklan itu hanya bertujuan merendahkan Muslim dan keturunan Arab yang menjadi sebahagian kota ini. "Ini hanya mencetus kebencian dan perpecahan di negara ini," katanya seperti dikutip San Fransisco Chronicle, Kamis (14/3).


Iklan yang muncul di bas tersebut menampilkan gambar-gambar pemimpin al-Qaeda, Osama bin Laden dan korban penembakan massal Fort Hood. Di bawahnya terdapat tulisan yang menyebut "Membunuh orang Yahudi adalah ibadah yang membawa kita lebih dekat dengan Allah". Pengarah Eksekutif, Hak Asasi Manusia (HAM) San Fransisco, Theresa Sparks menyatakan bahawa iklan tersebut tidak langsung memikirkan psikologi yang dialami anak-anak muda, anak-anak keturunan Arab dan umat Islam yang menaiki bas itu. "Cuba diselami perasaan mereka, keluarga mereka," katanya. Pemantau Media Awam, David Ciu mengatakan pihak Dewan Kota boleh menghukum mereka kerana bersikap rasis dan islamofobia. "Kami akan terus memantau iklan seperti ini dan akan membuat kajian untuk mencari jalan penyelesaian" katanya Pengarah Dewan Hubungan Amerika-Islam (CAIR) San Fransisco, Zahra Billo mengatakan selama bertahun-tahun masyarakat San Fransisco menjaga hubungan yang baik dengan umat Islam. "Iklan seperti belum pernah terdapat di sini. Ini hanya merosak hubungan antara umat beragama. Satu hal yang kita terus bangun," katanya. CAIR sendiri telah melakukan kempen damai dengan membuat bantahan terhadap iklan tersebut. Salah satunya dengan meningkatkan aktiviti kempen My Jihad. Banyak kalangan menilai, iklan ini meniru dengan apa yang dilakukan aktivi anti-Islam, Pamela Geller di stesen kereta api bawah tanah New York. Iklan itu juga mendapat reaksi negatif daripada warga New York.

 
Islamofobia merata-rata...
Read more...

Pra-PRU13: Bilakah waktunya?

Bilakah agaknya Najib akan mendapat ilham untuk membubarkan Parlimen atau masih menunggu perkenan Big Mama...


Bila pun waktu, rakyat telah mempunyai pilihan sendiri berdasarkan fakta-fakta yang berikut:Jentera pilihanraya telah siap sedia bertempur...


Ramasami, Ah Chong dan Tuan Haji Ali sudah siap memangkah...
 

Jom ubah...
Read more...

Pra-PRU13: Hasan Ali meroyan...

Tidak masuk di akal seorang bekas Naib Presiden PAS boleh menjadi seperti ini.  Tetapi, jika Allah kehendaki, segalanya mungkin...

Hassan Ali teruk menabur fitnah demi nyawa yang tinggal sedikit...

Adakah semua itu berpunca daripada wang? Jika ya, betapa bodohnya wahai Hassan...

 Kerana:

“Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada segala apa yang diingini (syahwat), yaitu wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak, dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (Al-Jannah).” (Ali ‘Imran: 14)


 

Meroyanlah kau Hassan Ali...
Read more...

Muslimah di China mempunyai masjid sendiri...

Tidak seperti rakan-rakan mereka di seluruh dunia, Muslimah di China pada ketika ini sedang memiliki masjid sendiri, iaitu khusus untuk wanita sehingga mereka dapat kesempatan unik untuk mengembangkan pengetahuan agama mereka sendiri. “Saya berasa sangat gemberi kerana memiliki sebuah masjid yang pada bila-bila masa saya boleh kunjungi,” kata Ma Guifang (80 tahun) kepada China Daily.“Tidak banyak Muslimah yang menikmati hak istimewa seperti ini.” Selama 20 tahun terakhir, Muslimah tua daripada kelompok etnis Hui telah menghadiri masjid khusus wanita, sebuah fenomena yang unik di negara tirai bambu tersebut. Masjid Lulan didirikan pada tahun 1956 oleh sekumpulan muslimah kemudian bergerak pindah ke Lanzhou di Daerah Henan di tengah China. Walau bagaimanapun, solat di masjid itu tetap dipimpin oleh seorang imam lelaki  di sebuah masjid yang jauhnya 100 meter dengan layanan menggunakan pengeras suara yang disambungkan kepada jamaah perempuan di masjid khas wanita tersebut.

Para Muslimah daerah ini bangga kerana mampu mengurus masjid mereka sendiri. Ma Lan, 46 tahun, bangun pada pukul 4 pagi kemudian memanaskan air untuk mengambil wudu. Dia juga saling bekerja sama dengan jamaah wanita lainnya supaya masjid terus bersih dan siap untuk diguna solat, yang biasanya mengumpulkan sekitar 150 jamaah. “Wanita melakukan semua pekerjaan di sini” kata Ma. Masjid ini dibiayai sepenuhnya oleh sumbangan daripada jamaah Muslimah dan juga para pengunjung. “Kami menerima sekitar 2.000 sampai 3.000 yuan ($321 sampai $481) sebulan,” kata imam Tao Jinling, sambil menunjuk pada daftar derma/sedekah. “Sekitar 20 sampai 30 orang datang ke masjid setiap hari. Jumlah itu meningkat menjadi sekitar 150 semasa hari Jumaat.” Menurut data rasmi, China memiliki 20 juta Muslim, yang sebahagian besar daripada mereka tertumpu di Xinjiang, Ningxia, Gansu, Qinghai dan beberapa daerah lainnya. Kebanyakan kaum Muslimin di China memuji usaha adanya masjid satu-satunya khusus untuk wanita yang boleh mendidik kaum wanita tentang agama mereka. “Hanya China yang memiliki masjid wanita, tetapi ini bukan amalan biasa dalam kalangan Tionghoa Muslim,” kata Jin Rubin, setiausaha agong Persatuan Islam China. “Tetapi satu hal yang pasti adalah bahawa masjid wanita dapat menyediakan mereka dengan tingkat pendidikan yang lebih baik, yang Islam sangat mendorongnya.” Wang Yuming, pengarah masjid Xihu Lanzhou, yang juga menjalankan sebuah sekolah untuk wanita, setuju dengan pernyataan tersebut. “Islam sangat mengambil berat tentang pendidikan untuk wanita kerana kami percaya mereka adalah pembimbing keluarga,” ujarnya “Pengaruh mereka boleh membantu untuk menjaga masyarakat kita tetap stabil.” “Selain mengajar para wanita tentang Al-Qur’an dan Islam, kami juga mengajar mereka matematik dasar dan mendesak mereka untuk memberitahu anak-anak mereka untuk menjauhi dadah,” katanya. “Wanita Muslim layak mendapat tingkat pendidikan yang lebih baik dan masjid adalah tempat terbaik untuk menyediakan hal itu.(fq/oi)

 

Alhamdulillah...

Read more...

Bila agaknya Majlis Fatwa kita akan turut serta...

RIYADH (Arrahmah.com) – Seorang ulama Saudi yang berpengaruh menyeru ulama Muslim untuk mengeluarkan fatwa bersama melawan presiden rejim Syria, Bashar al Assad pada hari Isnin (11/3/2013).Syeikh Ayed al Qarni mengatakan kepada Al Arabiya bahawa Dewan Ulama Kanan di Arab Saudi dan Universiti Al Azhar di Mesir harus mengutuk Assad dan pemerintahannya, menambahkan bahawa membunuhnya dibenarkan. Pernyataan Syeikh al-Qarni datang menyusul pengumuman terbaru oleh “Mufti” Syria, Ahmad Bedreddine Hassoun bahawa mendukung Assad merupakan “kewajiban agama” bagi ummat Islam. Syeikh Saudi mengatakan bahawa tindakan rejim Assad melawan prinsip-prinsip Islam dan pemerintahannya telah melakukan kejahatan terhadap perempuan dan warga awam tidak bersenjata. “Itu sebablah seluruh rakyat Syria harus berperang melawan rejim ini. Pemuda Syria harus mengangkat senjata melawan rejim ini” katanya kepada Al Arabiya. Syeikh al Qarni juga menceritakan mengenai kunjungannya ke kem al Zataari di Yordania, di mana beliau mendengar banyak amalan-amalan jahat yang dilakukan oleh rejim Syria terhadap warga awam Muslim. “Warga Syria yang menempati kem mengatakan bahawa pemerintah dan tentara Syria memaksa mereka berlutut di depan foto Bashar al Assad dan menghina Tuhan.” (haninmazaya/arrahmah.com).


 

Ya Allah, hancurkanlah rejim Bashar...
Read more...

Ratusan wira Belanda berhasrat Syahid di Syria...

BRUSSELS (Arrahmah.com) – Sehingga 100 pejuang Islam Belanda baru-baru ini meninggalkan negara mereka untuk membela nasib saudara-saudara seiman mereka yang dizalimi di Syria untuk melawan rejim "iblis" Bashar al Assad bersama-bersama dengan pejuang-pejuang asing lainnya dari Afghanistan, Somalia, Chechnya, Libya dan lain-lain.Laporan televisyen Belanda, NOS, menyatakan bahawa kebanyakan daripada mereka bergabung dengan gerakan An-Nushrah yang bercita-cita ingin menegakkan syariat Islam di Syria. Para Mujahid asal Belanda itu berusia sekitar 20-an, namun beberapa daripada mereka ada yang telah melangkaui usia 30-an dan memilikii anak isteri yang mereka tinggalkan di Belanda. Hal ini terungkap setelah pada minggu lalu dilaporkan dua warga negara Denmark gugur di sana. Badan “kontra-terorisme” Belanda, NCTV pada hari Rabu (13/3/2013) mengatakan hal tersebut “meningkatkan” risiko serangan “teroris” di Belanda atau kepentingan Belanda di luar negeri. (haninmazaya/arrahmah.com). 

Bilakah akan kedengaran mujahid dari Malaysia pula...
Read more...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...