06 February, 2013

Azli Paat meninggalkan Nama untuk dikenang...

Berita yang mungkin agak mendukacitakan untuk dunia teknologi tempatan hari ini ialah kita kehilangan seorang pakar IT dan juga kandungan mudah-alih tempatan, seorang bumiputera yang sangat celik IT, iaitu saudara Azli Paat. Beliau telah membawakan pelbagai inovasi dalam dunia IT dan kandungan mudah-alih di Malaysia.

Allahyarham Azli Paat

Bagi mereka yang tidak mengenali Azli Paat, beliau merupakan salah seorang usahawan yang telah membangunkan beberapa perkhidmatan yang memberi fokus kepada kandungan mudah-alih dan juga komuniti. Salah produk satu yang popular ialah DAPAT Vista yang terkenal dengan perkhidmatan permesejan SMS yang telah merevolusikan dunia kandungan berasaskan SMS di Malaysia.


 
Syarikat tersebut kemudiannya telah diambil-alih oleh HeiTech Padu Berhad pada tahun 2010. Selain DAPAT, Azli Paat juga merupakan pengasas perkhidmatan berasaskan komuniti, RAKANCOP, di samping merupakan ahli aktif dalam komuniti IT dan telekomunikasi di Malaysia. Salah satu perkhidmatan baru daripada beliau adalah Adacode yang mana membolehkan kandungan dihantar ke emel atau SMS dengan hanya membuat panggilan miscall. Pelbagai anugerah telah diterima beliau sebelum ini, termasuk Prime Minister’s “Best of the Best” Award 2012 di MSC Malaysia APICTA 2012.  — BERNAMA: February 6, 2013.

Semoga rohnya dicucuri rahmat oleh Allah s.w.t. Al-Fatihah...

No comments:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...