13 May, 2013

Demba Ba Jual Ferrari Bantu Muslim Myanmar

Pemain bola sepak terkenal Chelsea Demba Ba, sangat mengambil berat tentang penderitaan saudara semuslim di Myanmar. Bagi membantu musibah yang menimpa Muslim Rohingnya, penjaring gol Chelsea ini menjual kereta Ferrari kesayangannya untuk diinfaqkan kepada mangsa persengketaan agama di Myanmar itu.


Demikian dilaporkan oleh bilik berita Rohingnya, Khamis (09/05/10). Sebahagian laporan berita mengungkapkan, striker The Blues itu menjual kereta mewahnya dan hasil jualannya disumbangkan kepada Muslimin Burma yang menjadi sasaran kekerasan oleh orang-orang Budha.Demba Ba terkenal sangat dermawan demi dakwah Islam di Eropah, seperti menyumbang pembangunan salah sebuah masjid di London. Dia juga selalu mengekspresikan ke-Islamannya kepada dunia di lapangan bola, seperti sujud syukur setiap kali menjaringkan gol. Hal itu dilakukannya semenjak berada di New Castle United sebelum pindah ke Chelsea. Bukan hanya itu, Demba Ba bahkan menghafal beberapa juz daripada Al-Qur’an dan memiliki peranan menjelaskan Islam dalam kalangan rakan-rakan sepasukannya(Muslim/ACT/Islampos) 

Semoga Allah membalas segala kebaikan Demba Ba. Kita pula patut malu memikirkan sumbangan kita yang tersangat sedikit kepada saudara kita di Myanmar..

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...