10 February, 2013

Hadis pilihan sebagai renungan...

Daripada Buraidah bin al-Aslami r.a.
Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Berilah khabar gembira kepada mereka yang berjalan di dalam gelap menuju ke masjid, dengan cahaya yang sempurna pada hari kiamat" (riwayat Abu Daud dan Al-Tarmizi).

Daripada Abu Hurairah r.a.
Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sekiranya kamu mengetahui apa yang aku ketahui, nescaya kamu kurang ketawa dan banyak menangis" (riwayat Al-Bukhari).

Daripada Jubair bin Mu'tim r.a.
Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Tidak masuk syurga pemutus silaturahim" (riwayat Al-Bukhari dan muslim).

Daripada Abdullah bin Abbas r.a.
Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Takutilah doa orang yang dizalimi, sesungguhnya tiada hijab di antaranya dengan Allah" (riwayat Al-Bukhari).Daripada Ibn Abbas r.a.
Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Dua mata yang tidak disentuh oleh api neraka; mata yang menangis kerana takutkan Allah, dan mata yang berjaga malam mengawal jalan Allah" (riwayat Al-Tharmizi).

Daripada Thauban r.a.
Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya seorang insan terhalang daripada mendapat rezeki lantaran dosa yang dilakukannya" (riwayat Ibn Majah).

Daripada Abdullah bin Mas'ud r.a.
Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Tidak masuk syurga orang yang terdapat di hatinya walau sebesar zarah perasaan takabbur" (riwayat Muslim).

Daripada Abu Said al-Khudri r.a.
Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Ziarahilah pesakit dan iringilah jenazah, nescaya ia boleh mengingatkan kamu kepada akhirat" (riwayat Al-Haithami).

Daripada Abu Hurairah r.a.
Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Perbanyakkan mengingat pemutus kelazatan (mati)" (riwayat al-tharmizi dan al-Nasa'i).

Daripada Abdullah bin Amr r.a.
Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Orang yang bersifat kasihan, dikasihi oleh Yang Maha Mengasihani. Kasihanilah mereka di bumi, nescaya yang di langit akan mengasihi kamu" (riwayat Abu Daud dan Al-Tharmizi).

Daripada Abu Hurairah r.a.
Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Jalan ke syurga dibentangi dengan perkara yang tidak disukai manakala jalan ke neraka dibentangi dengan syahwat". (riwayat Al-Bukhari dan Muslim).

No comments:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...