25 February, 2010

Biodata Kekasih Allah No. 1


Kita sering berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. Namun kita gagal mengenali baginda secara lebih mendalam. Sempena menyambut akan hari Keputeraan Rasulullah s.a.w pada 26 Februari 2010M, bersamaan dengan 12 Rabiulawal 1431H , marilah kita mengimbas kembali biodata Penghulu Para Nabi ini. Ingatlah, jangan sekali kali kita lupa akan diri baginda dan pengorbanannya kepada seluruh umat manusia.


Firman Allah dalam surah al-Ahzab: ayat 56:
إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا
Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad s.a.w); Wahai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya.

Daripada Abu Hurairah ra. bahawa Nabi bersabda:
من صلى عليَّ واحدة صلى الله عليه بها عشراً
“Barangsiapa yang berselawat ke atas aku satu kali, Allah akan berselawat ke atasnya 10 kali” [hadith sahih riwayat Muslim].


BIODATA RASULULLAH SAW
1. Nama: Muhammad bin ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
2. Tarikh lahir: Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M
3. Tempat lahir: Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah
4. Nama bapa: ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
5. Nama ibu: Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf
6. Pengasuh pertama: Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman)
7. Ibu susu pertama: Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
8. Ibu susu kedua: Halimah binti Abu Zuaib As-Sa’diah (lebih dikenali Halimah As-Sa’diah)

Usia 5 tahun
Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalamnya.

Usia 6 tahun
Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa’ (sebuah kampung yang terletak di antara Mekah dan Madinah). Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya ‘Abdul Muttalib.

Usia 8 tahun
Datuknya, ‘Abdul Muttalib pula meninggal dunia. Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

Usia 9 tahun (sesetengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).
Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan. Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

Usia 20 tahun
Terlibat dalam peperangan Fijar. Ibnu Hisyam di dalam kitab ‘Sirah’ , jilid 1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja. Menyaksikan ‘ perjanjian Al-Fudhul’; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Mekah.

Usia 25 tahun
Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah. Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah. Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu. Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

Usia 35 tahun
Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka’abah. Pembinaan semula Ka’abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Mekah. Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ‘Hajarul-Aswad’ ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

Usia 40 tahun
Menerima wahyu di gua Hira’ sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

Usia 53 tahun
Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq. Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

Usia 63 tahun
Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11H/ 8 Jun 632M.

Isteri-isteri Rasulullah s.a.w.
1. Khadijah Binti Khuwailid
2. Saudah Binti Zam’ah
3. ‘Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar)
4. Hafsah binti ‘Umar (anak Saidina ‘Umar bin Al-Khattab)
5. Ummi Habibah Binti Abu Sufyan
6. Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah)
7. Zainab Binti Jahsy
8. Maimunah Binti Harith
9. Safiyah Binti Huyai bin Akhtab
10. Zainab Binti Khuzaimah (digelar ‘Ummu Al-Masakin’; Ibu Orang Miskin)

Anak-anak Rasulullah s.a.w.
1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra’

Anak tiri Rasulullah s.a.w.
Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).

Saudara sesusu Rasulullah s.a.w.
1. Thuwaibah
2. Hamzah
3. Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad
4. Halimah Al-Saidiyyah
5. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
6. Abdullah bin Harith bin Abdul ‘Uzza
7.. Syaima’ binti Harith bin Abdul ‘Uzza
8. ‘Aisyah binti Harith bin abdul ‘Uzza

Sabda Rasulullah SAW:
“Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga.” (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

Rujukan: Pelbagai sumber








16 comments:

rosnanie said...

salam babah

selawat dan salam ke atas junjungan kita Nabi Muhammad SAW.

Sori babah, lama sungguh tak tinggalkan jejak. Kadang2 ada baca, tp tak komen apa2. Minggu lepas2 sungguh bukan dalam mood yang baik. Minggu ni pulak diserang demam yang tinggi akibat tonsil yang bengkak. Hari ni, saya berjanji nak jengah seramai mungkin kawan2, seramai yang mampu, setelah lama tak singgah.

Mybabah said...

Waalaikumsalam Ros. Saya pun tidak berapa sihat. Gembira tengok komen-komen Ros yang panjang lebar di blog kawan-kawan. Itu tandanya Ros dah sihat. Saya baca sahaja. Nak komen otak belum ligat lagi. Semoga Ros, suami dan anak-anak sihat-sihat belaka...

jebat_berani said...

daku babah..

selawat keatas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W...

semoga dengan entry yang babah buat ini akan mengembalikan ingatan kita kepada sejarah nabi Muhammad S.A.W yang merupakan kekasih Allah S.W.T....

dan semoga kedatangan maulidur rasul ini disambut dengan rasa keinsafan dan berazam untuk menjadikan Rasullullah sebagai panduan hidup kita semua...

jangan pula kita hanya tahu berarak dan berselawat keatas nabi tapi dalam masa yang sama kita menentang sunnah rasullullah ini...

Mybabah said...

Salam Jebat. Mari kita sama-sama berselawat. Allahuma solli 'ala Muhammad, wa'ala ali Muhammad...

TUKANG KATA said...

salam Babah.. :)

terima kasih atas peringatan ni..Sangat bermakna bagi saya yg kekadang alpa..

terima kasih!

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Muhammad S.A.W

Mybabah said...

Salam TK. Mari kita sama-sama berselawat. Allahuma solli 'ala Muhammad, wa'ala ali Muhammad...

Nida said...

Salam Babah

Salam Maulidur RAsul buat Babah sekeluarga.

Terima kasih kerana sudi berkongsi maklumat.. sharing is caring :)

Werdah said...

Salam Samsudin,

Selawat dan salam ke atas junjungan kita Nabi Muhammad SAW.


Semoga kita sentiasa ingat akan sirah Nabi kita Muhammad saw dan kita sentiasa dirahmati Allah. Amiin

Husin Husaini said...

Salam babah,,
sy selalu je ziarah blog babah,tp biasalah,kdng2 aje tinggalkan jejak kat sini..hehe...apapun terima kasih atas perkongsian yg bermanfaat..moga babah sekeluarga sihat2 sokmo...
SALAM MAULIDUR RASUL,,,moga kita tergolong di kalangan org yang mencintai Rasulullah SAW dan dicintai Baginda...InsyaAllah..

cikTi said...

seorang demi seorang insan kesayangn baginda meninggalkannya,.

baginda sgt kuat,.patut dcontohi.,

babah ape khabar,,
cikti slalu intai2 babah tp kdg2 xsempat tinggal jejak,.

|| NaFiRaa || said...

salam maulidur rasul utk babah..:)

Abd Razak said...

Salam...

Selawat dan salam buat junjungan Nabi Muhammad s.a.w.

Andaikata sudah tahu diri Rasulullah dari luarannya maka dalamannya pun perlu kita ketahui termasuk sunnah, perkara yang Nabi suka dan benci, sekaligus mengikut cara kehidupannya sekali.

maiyah said...

slm maulidur rasul

UstazCahaya said...

Salam Maulid untuk Bang Samsudin.

Semoga kita menjadi para pencinta Rasulullah dan layak mendapat syafaat Baginda di hari akhir kelak, Amin Ya Rabb Al-Alamin.

a kl citizen said...

assalammualaikum mybabah

semoga proses penyembuhan berjalan pantas, dengan izin Allah

*jangan lupa jawab soalan saya tentang bunian dan jin tu, bila dah sihat nanti ya... sama ke, dua2 makhluk ni....

Md Nizar Parman said...

Salam BABAH,
Maaf kerana sudah agak lama tidak mencakar catatan dalam blog ini. Tetapi ini bukan bererti saya tidak singgah di sini. Bagi saya, Baginda ialah sebaik-baik IDOLA yang wajib dijadikan contoh kepada semua umat Islam.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...