07 March, 2013

Mekah akan ada helikopter penyelamat...

REPUBLIKA.CO.ID, JEDDAH -- Kemudahan landasan helikopter akan dibina di dubumbung Masjidil Haram. Ini bertujuan untuk mengangkut jemaah yang berada dalam keadaan tenat atau kritikal untuk ke hospital. Semua ini dilaporkan oleh media Saudi, Saudi Gazette (6/3). Mereka menyatakan bahawa semua ini bagi menampung keperluan kecemasan bagi jemaah yang sangat ramai di Masjidil Haram, khususnya pada musim haji atau bulan Ramadan.Kehadiran helikopter dianggap perlu untuk membawa jemaah yang sakit dan dalam keadaan tenat atau kritkal. Pembinaan landasan helikopter tersebut sudah dimasukkan dalam perancangan pembangunan dan ubah suai Masjidil Haram yang telah dipersetujui dan ditandatangani Raja Abdullah yang bergelar Pelayan Dua Masjid Suci, Rabu (6/3) kelmarin. Projek perluasan dan ubah suai Masjidil Haram pada masa pemerintahan Raja Abdullah dirancang untuk dilaksanakan besar-besaran. Beberapa mega projek yang akan segera dijalankan. Hal itu mencakup tandas-tandas baharu, tempat berwudu, lorong kerusi sorong yang ditempatkan terpisah daripada pejalan kaki, serta beberapa terowong pejalan kaki yang dilengkapi eskalator. Lebih lanjut sebuah terowong akan dibangunkan untuk menghubungkan jemaah dari arah halaman utara dan selatan. Selain itu, mega projek itu juga meliputi penyejuk air minuman, sistem pembuangan limbah yang canggih, sistem pemantauan keamanan, serta prasarana yang memberikan keteduhan untuk halaman bagian utara. Semua fasiliti itu diharapkan dapat disempurnakan dalam jangka waktu dua tahun.

 

Alhamdulillah, mudahlah mybabah di tanah suci nanti...

3 comments:

Mohamadazhan.com said...

salam tuan

usaha murni yang menarik sekali =)

Samsudin Jidin said...

Assalamulaikum Mohamadazhan,
Rasa-rasanya idea ni datang daripda Pak Arab atau orang luar? Hmmm...Pak Arab bukanlah orang yang rajin berfikir...

Terima kasih saudara azhan kerana sudi melawat mybabah...

Gombug said...

Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
Baca selanjutnya...Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage.Baca selanjutnya...Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...