12 January, 2013

Malaikat maut kehairanan...

Dikisahkan bahawa malaikat maut (Izrail) bertemu dengan Nabi Sulaiman AS. Ia datang dengan berbentuk seorang lelaki sehingga tidak seorang pun yang mengetahui siapa dia selain Nabi Sulaiman. Saat itu Nabi Sulaiman sedang berkumpul dengan beberapa orang sahabatnya.

Ketika malaikat maut hendak pergi ia memandang salah seorang sahabat Nabi Sulaiman dengan pandangan yang aneh, lalu meninggalkan tempat itu. Selepas lelaki itu berlalu, sahabat Nabi Sulaiman bertanya, "Wahai Nabi Allah, mengapa orang itu memandangku seperti itu?" Jawab Nabi Sulaiman, "Ketahuilah, dia itu adalah malaikat maut."


Kemudian sahabat Nabi Sulaiman itu berkata, "Wahai Nabi, tiupkanlah angin dengan kencang, sehingga angin itu membawaku ke puncak negera India, sesungguhnya aku berfirasat buruk". "Apakah engkau akan lari daripada takdir jika maut akan menjemputmu?" tanya Nabi Sulaiman. "Sesungguhnya Allah memerintahkan kita untuk mencari sebab-sebabnya. Dan, aku yakin bahawa engkau akan mengabulkan permintaanku." kata sahabat Nabi Sulaiman itu. Kemudian, Nabi Sulaiman memerintahkan kepada angin untuk membawanya ke tempat yang dihajati.

Selang beberapa waktu selepas itu, malaikat maut datang lagi. Nabi Sulaiman bertanya, "Apa urusanmu dengan salah seorang sahabatku, mengapa engkau pandangi dia seperti itu?". Malaikat maut menjawab, "Aku memandangnya seperti itu kerana ia tercatat di daftar kematian bahawa ia akan mati di sebuah negera. iaitu di India. Aku hairan, bagaimana ia dapat pergi ke sana sedangkan dia berada bersamamu? Kemudian, di tempat yang telah ditentukan, pada waktu yang telah digariskan kulihat ia datang kepadaku dan kucabut nyawanya."

Kisah di atas mengingatkan kita bahawa malaikat maut akan selalu mengintai sesiapa saja yang kontrak kehidupannya akan berakhir di dunia ini. Jika masa kontraknya habis, maka tidak seorang pun dapat melarikan diri daripadanya. ".… Maka, apabila telah tiba masanya, mereka tidak dapat mengundurkannya walau sesaat dan tidak dapat (pula) mencepatkannya walau sesaat." (QS al-A'raf [7]: 34).

Dalam ayat lain Allah SWT menegaskan, "Dan datanglah sakaratul maut dengan sebenar-benarnya. Itulah yang kamu selalu lari daripadanya." (QS Qaf [50]: 19).
Sesungguhnya, tidak seorang pun dapat lari daripadanya sekalipun berada di dalam benteng yang tinggi lagi kukuh. "Di mana saja kamu berada, kematian akan mendapatkan kamu, kendatipun kamu di dalam benteng yang tinggi lagi kukuh." (QS an-Nisa' [4]: 78).

Oleh itu, sebelum kontrak berakhir, "Bersegeralah kamu beramal sebelum datang tujuh perkara: kemiskinan yang memperdaya, kekayaan yang menyombongkan, sakit yang memayahkan, tua yang melemahkan, kematian yang memutuskan, dajjal yang menyesatkan, dan kiamat yang sangat berat dan menyusahkan." (HR Tirmidzi). Wallahu a'lam.No comments:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...